E 627 Guanylát sodný (5'-guanylan disodný, Guanylan sodný, GMP)
Kategorie: látky zvýrazňující chuť
								Omezte
							
								Potenciální alergen
							Guanylan sodný (neboli GMP) je látka zvýrazňující chuť, která se přirozeně nachází ve větším množství v některých houbách a v kvasničných extraktech používaných jako polévkové přípravky. 
Patří do stejné kategorie látek jako glutaman sodný (E 621) a často se používá v kombinaci s glutamanem sodným a inosinanem sodným (E 631). Je však daleko účinnější při zvýrazňování chuti než glutaman sodný. GMP má schopnost zvýraznit různé druhy chutí a upravit jak sladké, tak slané chuti i jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. V tekutých pokrmech zvyšuje pocit plnosti (hustoty) v ústech. Guanylan sodný se používá v kořenících přípravcích, v instantních polévkách, konzervovaných potravinách a snacích.
Nežádoucí účinky guanylanu sodného nejsou zatím potvrzeny, někteří odborníci se však domnívají, že může způsobovat nežádoucí reakce u lidí s potravinovou nesnášenlivostí. Více viz heslo Kyselina guanylová (E 626).
V  České republice se guanylan sodný smí používat v omezeném množství v potravinách obecně kromě nealkoholických nápojů. 
V kořenících přípravcích se smí používat v neomezeném množství. 
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.