E 414 Arabská guma (Akáciová guma)
Kategorie: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla, zvlhčující látky
								Potenciální alergen
							Stromy rodu  Acacia senegal  roní tuto látku při poranění kůry. 
Arabská guma je jednou  z nejstarších a nejznámějších rostlinných gum a používá se jako emulgátor, stabilizátor, zvlhčující látka a zahušťovadlo. Látka zpomaluje tvorbu cukerných krystalků v cukrovinkách, zahušťuje cukrovinky, želé, polevy a žvýkačky, zabraňuje vlh- nutí cukrářských polev, stabilizuje emulze olejů ve vodě a pěny a napomáhá vytváření malých krystalků ledu u zmrzlin a mražených krémů, a tím i vzniku žádoucí konzistence. U práškových směsí na výrobu nápojů účinkuje jako nosič a stabilizátor aroma. Arabská guma se také používá jako zdroj rozpustné vlákniny v dietních nápojích a jako součást povrchových filmů na čokoládových výrobcích, ořechách, sýrech a tabletkách. 
Arabská guma je tradičně používána v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. 
U pokusných zvířat nezpůsobovala žádné pozorovatelné nežádoucí účinky. Látka je však možný alergen, který může u citlivých osob způsobit různé alergické reakce: vyrážku, ekzém či angioedém. 
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.