E 407 Karaqenan (Gelosa z irského mechu, Eucheuman, Iridophycan, Hypnean, Fulcellaran)
Kategorie: stabilizátory, zahušťovadla, želírující látky
								Potenciální alergen
							Irové údajně používali mořské  řasy obsahující karagenan k potravinářským a léčebným účelům již před šesti sty lety. Karagenan se získává z několika druhů mořských řas. Řasa Chondrus crispus (irský mech) tvoří malé tmavě červené keříky a roste podél skalnatých pobřeží Irska, Anglie, Francie, Španělska a kanadského Ostrovu Prince Edwarda.  Řasy rodu  Euchema rostou na korálových útesech Tichého oceánu. U břehů Chile rostou pak řasy rodu  Gigantina, které dosahují výšky až pěti metrů. 
Potravinářský karagenan může obsahovat mono- a diglyceri- dy (E 471) nebo polysorbát 80 (E 433).
Karagenan účinkuje jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor a stabilizátor. Používá se ke stabilizaci mléčných výrobků: v čokoládovém mléku zabraňuje oddělení čokolády, v sýrech stabilizuje emulzi. Dále se přidává do pekařských výrobků, kde zlepšuje těsto a zvyšuje objem. Ve smažených pokrmech snižuje množství vstřebaného oleje. S karagenanem se také setkáme ve zmrzlinách, mléčných výrobcích (trvanlivá smetana, jogurty, pudinkové krémy se šlehačkou), ve šlehačce ve spreji, v zálivkách, želé dezertech, ovocných práškových nápojích, nealkoholických nápojích, slaném pečivu, polévkách, sirupech, nízkokalorických džemech, dětské výživě a v masových konzervách. S karagenanem se můžeme setkat nejen v potravinách, ale i v kosmetických a farmaceutických výrobcích.
Karagenan  je  tradičně  používanou  látkou  v  potravinářském  průmyslu  a   v malých množstvích je pravděpodobně bezpečný. Vysoké dávky karagenanu způsobovaly vředy na střevech a další poškození u pokusných zvířat (včetně poškození plodu). Takzvaný nízkomolekulární karagenan (který vzniká působením kyseliny chlorovodíkové na karagenan) způsoboval rakovinu u pokusných zvířat a podle organizace  IARC  je  dostatečně  prokázáno,  že  se  jedná  o  zvířecí  karcinogen. 
Vysokomolekulární karagenan, který se používá jako přídatná látka, sám o sobě nádory u pokusných zvířat nezpůsoboval, zvyšoval však pravděpodobně potenci jiných karcinogenů v trávicím traktu. Je otázkou do jaké míry se vysokomolekulární karagenan štěpí v kyselých potravinách na nízkomolekulární. 
U citlivých jedinců může karagenan způsobovat při styku s pokožkou kopřivku. Přesto se používá v různých kosmetických výrobcích (koupelové olejové kapsle, deodoranty, zvlhčující krémy, čistící krémy, líčidla, tělové krémy, make-up a další). 
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.